Възлагане на допълнителна работа при производствена необходимост, престой и непреодолими причини

Възлагане на допълнителна работа при производствена необходимост, престой и непреодолими причини

Продължаваме темата за различните възможности за възлагане на допълнителен труд.

В предните теми вече бяха разгледани сключването на втори трудов договор, вътрешното заместване и изменението на длъжностната характеристика, а в настоящата тема разглеждаме възлагането на допълнителна работа при производствена необходимост, престой и непреодолими причини.

Вижте още:

Втори трудов договор

Вътрешно заместване

Промяна в длъжностната характеристика

Съгласно  чл. 120 от Кодекса на труда работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност.

Той може да прави едностранната промяна само за определено време – за срок до 45 календарни дни през една календарна година в случаите на производствена необходимост, а в случаи на престой – докато той продължава. Предмет на едностранно изменение в тези случаи могат да бъдат само мястото на работа, или само трудовата функция (характера на работата),  а може да се променят, както мястото на работата, така и трудовата функция. 

Временното възлагане на друга работа при престой и производствена необходимост се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя. Това става с писмена заповед на работодателя. Заповедта трябва да съдържа в какво се състои промяната и за какъв срок се въвежда тя.
Работникът или служителят е длъжен да изпълни заповедта, стига да са налице изискванията на закона, т.е. работата да съответства на неговата квалификация и здравословното му състояние и да е спазен максималният 45-дневен срок, определен в закона.

Следва да се имат предвид и изискванията за здравословни и безопасни условия на труд – работникът или служителя трябва да се се запознае с оценката на риска за новото работно място, както и да му се направят необходимите инструктажи. Ако възложената работа е друг тип от тази, която изпълнява по длъжностна характеристика следва да се направи инструктаж на работното място, а ако възложената работа ще се изпълнява на друг обект/адрес следва да се направи извънреден инструктаж. Съобразно оценката на риска трябва да се предоставят и всички необходими лични предпазни средства, както и да се проведат всички необходими обучения, ако такива се налагат за извършването на работата.

Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответства на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини. В правната доктрина се приема, че непреодолими причини са такива събития или явления, настъпването на които не зависи от волята на страните по трудовото правоотношение. Такива могат да бъдат природни бедствия като пожар, земетресение, наводнение, аварии и  подобни. Те създават ситуация на извънредна обстановка в предприятието или в негово отделно звено. Това налага работодателят да мобилизира голяма част или цялата работна сила за извършването на извънредни дейности, извън обичайния предмет на дейност на предприятието. Целта на тези дейности е да се опази животът и здравето на хората и/или да се съхрани имуществото на предприятието. Законът приема, че в подобни извънредни ситуации е обществено оправдано квалификацията на работника или служителя да не се взема под внимание при възлагане на спешни работи от такъв порядък.

Сподели

Подобни статии