Щатно разписание

Какво представлява щатното рзписание?

Щатното разписание на длъжностите при работодателя представлява вътрешно разпределение на работната сила в предприятието, съобразно неговата структура (обект, цехове, звена, служби, отдели, дирекции и др.), по трудови функции и длъжностни наименования, както и съответната бройка от всяка длъжност.

Щатното разписание на работодателя е документ по целесъобразност, тъй като той решава с колко и с какви категории работници и служители ще осъществява дейността на предприятието.

Форма на щатното разписание

Щатното разписание няма нормативно утвърдена бланка и стандартно то съдържа структурата на предприятието по отдели; точното наименование на всяка длъжност и нейния код (НКПД 2011); необходимия брой персонал (щатна бройка) за съответната длъжност; диапазона, в който може да бъде основното трудово възнаграждение; минималните изисквания за дадена длъжност като образование, професионална квалификация и професионален опит и др.

Щатното разписание на длъжностите спомага за планиране и следене на броя и видовете служители необходими на предприятието за постигане на целите му, както и за контролиране на разходите за заплати и осигурителни вноски, а поименното разписание предоставя по-точна и пълна информация за наличието, качеството и ефективното използване на човешките ресурси във фирмата.

Задължително ли е да има щатно разписание в предприятието?

В Кодекса на труда или друг нормативен акт, свързан с трудовото законодателство не може да се намери изрична норма, задължаваща работодателите да разработват и утвърждават щатно разписание.

Важно: В бюджетните предприятия, за разлика от частния сектор, щатното разписание се съставя по определен образец (Приложение № 1 и Приложение № 2 от Наредба за прилагане на класификатора на длъжностите в администрацията), като за изготвянето му освен Националния класификатор на професиите и длъжностите се използва и Единен класификатор на длъжностите в администрацията.

В отговор на въпрос на сайта на Министерство на труда и социалната политика е изразено становището от Лариса Тодорова, експерт в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), че всички работодатели все пак имат задължение за поддържане на щатно разписание.

В отговорът на МТСП се застъпва становището, че в Кодекса на труда съществуват редица разпоредби, от които произтича задължението на работодателя да разработи и утвърди щатно разписание на длъжностите. Това са разпоредбите, регламентиращи правата и задълженията на страните при сключването, изменението и прекратяването на трудовия договор, обезщетенията, свързани с трудовото правоотношение и други, свързани с длъжността на работника или служителя и щата на работодателя .

Освен това съгласно чл. 8, ал. 1 от Правилника за прилагане на НКПД-2011 при изготвяне на длъжностното разписание работодателят или определено от него лице използва длъжностни наименования и съответния им код от Класификацията въз основата на анализ на съдържанието и сложността на труда, като се съобразява с функциите, задачите и изискванията за минимално образователно и квалификационно ниво за заемане на длъжността, определени в длъжностната характеристика.

От изложеното е видно, че работодателят следва да има длъжностно разписание, в което задължително се кодират длъжностните наименования в съответствие с НКПД-2011 и тази информация  е необходима и се използва за различни цели.

Най-вече въпросът за щатното разписание има значение при прекратяване на трудовото правоотношение поради съкращаване на щата. Правото на работодателя да прекрати трудов договор с работник на основание съкръщаване на щата възниква след валидно взето решение за съкращаване на щата, а логично, за да се съкрати даден щат, той следва първо да е бил определен в предходно щатно разписание.

Как се извършват промени в щатното разписание?

Щатното разписание на длъжностите може да бъде променяно многократно, като няма ограничения в допълненията и измененията, които могат да се правят. Някои от причините за изменение са: промяна в числеността на персонала, трансформация на длъжностите, изменение на икономическите условия, с цел намаляване на разходите и др.

Редът за промяна на щатното разписание следва да се съдържа в устава, устройствения правилник и др. вътрешен документ на предприятието.

В съдебната практика е поставян въпроса следва ли при промяна на щатното разписание работодателят да издаде нарочен акт за отмяна на предходното; предвиждат ли се изисквания за форма за действителност или за доказване на щатното разписание и кои са допустимите доказателствени средства за установяване на промяна в щата на предприятието.

Решението на работодателя за промяна в щата на предприятието може да бъде обективирано в нарочен акт или с одобрението на щатно разписание, отразяващо промяната. При промяна в щата на предприятието, работодателят не е длъжен да издаде нарочен акт за отмяна на предходното щатно разписание. 

Сподели

Подобни статии