Първа помощ при ухапване от куче

ПРЕПОРЪКИ за първа помощ при ухапване от куче.

При работа, извършвана в горски, земеделски терени, както и в населени местности, са възможни ухапвания от животни. Принципно, всички диви, а и домашни животни могат да ухапят човек при определени условия, но най-често ухапванията стават от кучета.

Раната, причинена от ухапването от куче, има няколко характерни особености:

  • тя е разкъсана – хищниците не дъвчат храната, а откъсват късове от нея и ги гълтат поради това и раните от ухапвания имат характерните следи от зъби, размазани тъкани, повредени кръвоносни съдове, сухожилия и нерви;
  • тя силно кърви – по същите причини, посочени горе;
  • тя е инфектирана – по зъбите и в слюнката на животното винаги има бактерии и вируси, които лесно проникват в отворената рана.

Най-често ухапванията са на китките на ръцете, коленете, около стъпалата. Опасността от ухапването от куче зависи от мястото на поражението (най-опасни са раните от ухапвания по главата) и от неговите особености (дали ухапването е през дреха или на голо).

КАК ДА ОКАЖЕМ ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КУЧЕ?

1. Ако кръвотечението след ухапването не е много силно, не се опитвайте веднага да го спрете.  Заедно с кръвта от раната се отмива и слюнката на животното, а значи и микробите.

2.Мястото на ухапването трябва да се промие със сапунен разтвор (най-добре домашен или антибактериален, но може и тоалетен сапун), тъй като сапунът може да унищожи вируса на кучешкия бяс.

3.Самата рана може да се обработи с 3%-н разтвор на кислородна вода.

4.Не използвайте спирт, йод, одеколон, защото можете да изгорите наранените тъкани и те по-бавно ще зараснат. Но затова пък кожата около раната трябва да се обработи с 5%-н разтвор на йод.

5. След това сложете върху раната стерилна превръзка и отидете в близката поликлиника. Трябва да го направите непременно, дори и да ви е ухапало домашно куче, което е било ваксинирано.

Раната непременно трябва да се обработи от специалист, защото разкъсаните от зъбите на животното тъкани, силно се травмират и лесно се заразяват с микроби. Освен това, без лекарска помощ, раната може да зараства много дълго, а след това да остане грозен белег.

Посещението при лекаря е важно и за да се предотврати развитието на бяс. Чрез изследвания е доказано, че слюнката на животното е заразена с вирулентен вирус на бяс не само по време на пристъпа на ярост или в пика на заболяването, но и  24-28 часа преди появата на първите клинични признаци на заболяването. Отбелязани са случаи, в които вирусът се е отделял в слюнката 5 и даже 14 дни преди началото на самата болест.

Настоящата инструкция, можете да изтеглите в PDF формат от ТУК.

Сподели

Подобни статии