Полезно м. януари 2024

Полезно м. януари 2024

I. Дейности със срок 31.01.2024

1. Трудоустрояване

Съгласно чл. 315 от КТ работодателите с повече от 50 работници и служители в срок до края на м.януари следва да определят ежегодно работни места, подходящи за трудоустрояване.

С процедурата можете да се запознаете тук: Процедура за определяне на места за трудоустроени

2. Закон за хората с увреждания

Работодателят изготвя ежегодно, но не по-късно от края на януари, списък, удостоверяващ определените работни места за изпълнение на квотата по чл. 38, ал. 1 от Закона за хората с увреждания. Списъкът се съхранява в предприятието и се представя при поискване от контролните органи.

(Срокът за попълване на квотите според Законът за хора с увреждания е от 1 януари до 31 март.)

 Процедура по изпълнение изискванията на Закона за хората с увреждания

2. Извънреден труд

Съгласно чл. 149, ал. 2 КТ положеният извънреден труд през предходната календарната година се отчита пред инспекцията по труда.

Примерен образец на уведомление за положения извънреден труд, можете да намерите тук: Отчитане на извънреден труд

3. Неизползван отпуск

Съгласно чл. 37а НРВПО   работодателят е длъжен да уведоми писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва през календарната година, включително отложен или неизползван от предходни календарни години.

Примерен образец на уведомление можете да намерите тук: Уведомление неизползван отпуск

II. Полезно

  1. Обнародвана e  Заповед РД-06-12 от 15 ноември 2023 г. за определяне на коефициент на трудов травматизъм за прилагане през 2024 г.Всички фирми,  с икономическа дейност, която е описана в заповедта, имат задължение да застраховат своите работещи за риска „трудова злополука“ през 2024 година като спазват правилата на Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука“.
  2. Приета е промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Съгласно чл. 3, ал. 1, т.3 в сила от 01.09.2023 трудовите възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда, изплащани от работодатели със 100 или повече наети лица, с изключение на лицата, с които е сключен трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по реда на чл. 114а от КТ следва да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

III. Дейности съгласно нашия Календар по БЗР

  1. Периодичен инструктаж за всички служители. Ако сте организирали дейностите по БЗР съгласно нашия Годишен календар, през м. януари следва да направите периодичния инструктаж за всички служители.

Периодичният инструктаж се провежда не по-рядко от един път на три месеца за работещите, пряко заети в дейности с висок производствен риск по чл. 15, ал. 1  от Наредба № РД-07-2 от 16.12. 2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (т.е. всички онези, за които се провежда ежедневен инструктаж) , и не по-рядко от един път годишно за всички останали работещи, освен ако в други нормативни актове не е регламентирана по-малка периодичност.

Предложения за теми, които можете да използвате при периодичния инструктаж през м.януари:

Опазване на здравето при работа с видеодисплеи

Хипотермия

Безопасно шофиране през зимните месеци

Всички видеа, които можете да използвате като теми за периодичен инструктаж, можете да намерите в YouTube канала: YouTube СТС Инженеринг

2. План програма за обученията по ЗБУТ през настоящата година. С цел създаване на добра организация е препоръчително да се направи план-програма на годишна база за предстоящите обучения, като в тази програма освен задължителните периодични обучения по БЗР, съгласно Наредбата, могат да се добавят и обученията, които са определени вътрешно-фирмено или произтичат от други нормативни актове. Такива са например обученията и проиграването на плана за евакуация, обученията за придобиване/потвърждаване на квалификационни групи и др.

Вижте повече по темата тук:

 План програма за обученията по ЗБУТ през настоящата година

Сподели

Подобни статии