Полезно м. Декември 2023

I. Дейности м. Декември 2023

Ако сте организирали дейностите по БЗР съгласно нашия Годишен календар,  през м. декември следва да обърнете внимание на следните дейности:

1. Последното за годината заседание на КУТ/ГУТ.

Вижте повече по темата КУТ/ГУТ тук:

Какво е КУТ/ГУТ 

Процедура по създаване на КУТ/ГУТ 

2. Годишен анализ на дейността и състоянието на безопасните и здравословни условия на труд

3. Изготвяне на план програма за обученията по ЗБУТ през следващата година

II. Промени в нормативни актове

В ДВ, бр.94 от 10.11.2023 е обнародвана нова наредба за изпълнение, контрол и приемане на земни работи и земни съоръжения.

Новата наредба заменя  Правилата за приемане на земни работи и земни съоръжения (Обн. – ДВ, бр. 45/1988 г.; БСА. бр. 6/1988 г.; доп. ДВ. бр. 7/1993 г.) и Правилника за приемане на земната основа и на фундаментите (публикуван в БСА, бр. 6 от 1985 г.);

В изготвения проект на нормативен акт са разписани изисквания за изпълнение, контрол и приемане на земни работи и земни съоръжения; изпълнение на фундиране, контрол и приемане на земна основа и на фундаменти и изисквания за контрол и документиране за приемане на извършените строителни работи и изпитвания.

Предложено е наредбата да влезе в сила шест месеца след обнародването ѝ, за да могат участниците в строителството, държавните и общинските органи, браншовите организации и бизнеса да се запознаят с новите изискванията за изпълнение и приемане на земни работи, земни съоръжения, земна основа и фундаменти.

С текста на наредбата може да се запознаете тук: Наредба

Сподели

Подобни статии