Полезно м. Април 2024

1. Периодичен инструктаж

Ако сте организирали дейностите по БЗР съгласно нашия Годишен календар, през м. април следва да направите периодичен иснтруктаж за служителите, заети в дейности с висок производствен риск.

Периодичният инструктаж се провежда не по-рядко от един път на три месеца за работещите, пряко заети в дейности с висок производствен риск по чл. 15, ал. 1  от Наредба № РД-07-2 от 16.12. 2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (т.е. всички онези, за които се провежда ежедневен инструктаж) , и не по-рядко от един път годишно за всички останали работещи, освен ако в други нормативни актове не е регламентирана по-малка периодичност.

Предлагаме някои теми, които можете да използвате при периодичния инструктаж този месец:

  1. Стрес на работното място (видео)

  2. Опазване на здравето при работа с компютърни системи (+ видео)

  3. Лични предпазни средства – задължения на работодателя и работниците

2. Засилени проверки на ИТ

С началото на активния селскостопански сезон Инспекция по труда традиционно започва засилени проверки в селското стопанство. Резултатите от контролната дейност показват, че секторът е рисков по отношение на използването на различни форми на недеклариран труд и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Фокусът на проверките ще бъдат еднодневните трудови договори.

3. Промени в Кодекса на труда

Обнародвани са в Държавен вестник последните промени в Кодекса на труда, касаещи най-вече работата от разстояние. Всички конкретни изменения може да видите тук: Изменения в ДВ

 

Сподели

Подобни статии