Безопасно шофиране през летните месеци

Безопасно шофиране през летните месеци

Обикновено зимният сезон се свързва с повишени изисквания към уменията за шофиране, но летните месеци също крият своите рискове и опасности за шофьорите като се започне от повишения летен трафик и се стигне до влошени метеорологични условия, провокирани от летни бури и проливни дъждове.

Обърнете внимание на следните елементи, които ще повишат безопасността на пътя през летните месеци (вижте видеото или прочетете текста по-долу):

1. Подходящи гуми

За летния сезон, оборудвайте автомобила с качествени летни гуми, за да осигурите максимално сцепление на гумите с пътната настилка. Спуканите гуми са доста често срещано явление в по-горещото време. През седмица проверявайте дали гумите са напомпани по оптималния начин, за да намалите рискът от спукване, който се увеличава от горещото време. Рискът расте при летни гуми с вече нарушена цялост или някаква повреда и ако те са с по-ниско налягане от нужното.

2. Дръжте колата охладена

Постарайте се да паркирате колата на сянка и преди да потеглите отворете вратите и прозорците за няколко минути. Никога не оставяйте дете/куче в паркирал автомобил! Ако температурата навън е +22°C, в автомобила само за час може да достигне +47°C.

3. Доливайте течности в автомобилa

Преди да потеглите в горещо време се уверете, че охладителната течност не е под нормата. Ако попаднете в задръстване по-добре изключвайте двигателя в паузите, за да предотвратите прегряване на двигателя и следете светлинните индикации за проблем, ако автомобилът разполага с такива.

4. Хидратирайте се

Също толкова важно е да хидратирате и себе си, за да не се получи прегряване на организма.

5. Обърнете внимание на алергиите

Ако страдате от летни алергии, внимавайте какви медикаменти вземате преди да седнете зад волана. Четете листовките за странични ефекти като замаяност и/или сънливост.

6. Не шофирайте на социални събития

Социалните събития са често срещани през летните месеци – от лични поводи до работни конференции, изложения и др. които често завършват с по-неофициална част. Помислете да отидете без служебния автомобил на тези места, ако планирате да се възползвате от неофициалната част, където може да бъде сервиран алкохол.

7. Използвайте слънчеви очила

Използвайте слънчеви очила или други методи, за да избегнете заслепяване от слънчевата светлина. Влошеното зрение заради слънчевата светлина е честа причина за произшествия през лятото.

8. Повишено внимание

В слънчевите дни трафикът е повишен не само заради другите автомобили. Бъдете внимателни и следете в страничните си огледала при маневри за велосипедисти, пешеходци, коне, каравани, мотори и трактори.

9. Бъдете подготвени

През лятото времето може да бъде много изненадващо, за това е добре да бъдете подготвени за всичко: резервна чистачка, резервна гума, инструменти, комплект за първа помощ, телефон със заредена батерия.

 

Сподели

Подобни статии