Полезно м. Март 2024

Полезно м. Март 2024

Ако сте организирали вашата дейност според нашия Календар по БЗР, през месец март следва да обърнете внимание  на тези дейности:

  1. Напомняме Ви, че работодател с 50 и повече от 50 работници и служители е длъжен да определи квота за назначаване на хора с трайни увреждания, съгласно разпоредбите на Закон за хората с увреждания (ЗХУ) и Правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания (ППЗХУ).

(Срокът за попълване на квотите според Законът за хора с увреждания е от 1 януари до 31 март.)

С подробната процедура можете да се запознаете тук: Процедура

2.Проверка на личните предпазни средства

Съгласно чл.23, ал.1 от Наредба 3 от 19.04.2001г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства (ЛПС) на работното място работодателят осигурява периодични проверки за качествата на личните предпазни средства, а зз извършените проверки се съставя протокол.

Добра практика е проверката на личните предпазни средства, както и закупуването на нови и бракуване на негодните да се прави два пъти в годината.

В Календара по БЗР, сме заложили тази дейност  през предостоящия месец март и през месец септември.
Не забравяйте също така, че резултатите от тези проверки се разглеждат на заседание на комитетите и групите по условия на труд.

Примерени образци на протокол за проверка на личните предпазни средства, можете да изтеглите от тук:

Протокол (.docx)

Можете да го редактирате съобразно вашите нужди и предпочитания, тъй като няма нормативно определена форма.

2. Заседание на КУТ/ГУТ

Комитетите и групите по условия на труд заседават задължително на всеки три месеца. Първото такова заседание в нашия календар е планирано през м. март и именно на него може да се разгледат резултатите от проверките на личните предпазни средства.

3. Периодична техническа проверка на средствата за пожарогасене и документацията за пожарна и аварийна безопасност.

Добра практика е тези проверки да се правят през пролетта и есента, затова сме ги заложили през месеците март и октомври.

Необходимо да се извършва техническо обслужване, презареждане при необходимост и хидростатичното изпитване на устойчивост на налягане на пожарогасителите. Тази дейност се извършва от лицензирани фирми, получили разрешение за осъществяване й. Протоколите за извършеното техническо обслужване се съхраняват към досието на обекта от отговорника по ПБ. Добра практика е техническото обслужване да се извършва всяка година, защото фирмите, които извършват това обслужване дават гаранция за изправността на пожарогасителите в рамките на една година, за което се залепва и специален стикер, посочващ кога е правена проверката.

В нашия Календар по БЗР сме планирали проверката на пожарогасители  през м. Март и/или Октомври заедно с преглед и при необходимост актуализация на документацията по пожарна и аварийна безопасност.

Добра практика е да съчетаете някоя от проверките на пожароизвестителната инсталция с проиграване на плана за евакуация.

  • Ако имате пожароизвестителна инсталация и/или пожарогасителна инсталация проверките се правят всеки месец и  трябва да бъдат направени от лицензирани фирми, които да изготвят необходимите протоколи.
  • Техническите проверки на пожарогасителите са различни от периодичните проверки по чл. 21, ал. 2 на носимите и возимите пожарогасители. Вижте повече тук: https://www.ctc-bg.com/проверка-на-пожарогасителите/

 

Сподели

Подобни статии