Работа при ниски температури – ноември 2021

Работа при ниски температури – ноември 2021

С настъпване на есента и зимата и очакваните по-ниски температури в тези сезони трябва да се обърне внимание на безопасната работа на служителите, които работят на открито и работодателят да предприеме съответните мерки за създаване на здравословна и безопасна среда на работа.

За някои от техническите мерки, които могат да се въведат можете да прочетете в Инструкцията за безопасност и здраве при изпълнение на СМР при ниски температури

Работата на открито при ниски температури понякога се забранява поради технологични причини, свързани с температурно увреждане на влаганите материали, които биха довели и до наранявания на работещите. Но освен това  работата на открито трябва да се преустанови при опасно ниски или високи температури, гръмотевични бури, обилен валеж, силен вятър и гъста мъгла, определени с код “оранжево” или “червено” от Националния институт по метеорология и хидрология, ако създават заплаха за живота и здравето на работещите и за безопасното изпълнение на трудовата дейност.

Един от най-сериозните рискове при продължителното излагане на ниски температури е рискът от хипотермия. Във видеото можете да разберете повече за причините, които довеждат до нея, какви са симптомите и последствията й.

 

Сподели

Подобни статии