Безопасно шофиране при зимни условия

Безопасно шофиране при зимни условия

Шофирането при зимни условия е предизвикателство за всеки шофьор. Тогава метеорологичните условия са усложнени, а пътните – непредсказуеми и е изключително важно да се съобразяваме с тях. Основните правила за безопасно шофиране през зимата са повишено внимание, по-ниска скорост и адекватни реакции.
Във видеото са изложени основните правила за безопасно шофиране, които е желателно да спазваме.

Основните правила, които трябва да знаем за безопасно шофиране при зимни условия

  1. В разгара на зимата безопасността при шофиране е основен приоритет, за това се придържайте към основното правило: Намалете скоростта!
  2. Избягвайте високите скорости и внезапното натискане на спирачките, за да избегнете блокиране на колелата, което би причинило хлъзгане и загуба на управление на автомобила. В подобен случай отпуснете спирачката, за да се възстанови сцеплението. Натиснете я отново, не рязко и продължете да използвате спирачната сила на мотора.
  3. За да намалите риска от хлъзгане на автомобила при изкачване, можете да използвате по-висока предавка от тази, която принципно използвате при сухо време.
  4. При тръгване одавайте газ постепенно, за да избегнете риска от хлъзгане на автомобила. Ако колелата все пак се хлъзнат, превключете на по-висока предавка – така ще тръгнете по-лесно, тъй като се намалява силата, приложена върху тях.
  5. Намалете скоростта преди да навлезете в завой като се стараете да запазите движение в права линия. Въздействието върху волана трябва да е постоянно и плавно, за да се предотврати отлепяне на гумите от пътя. В завоя запазете бавна и постоянна скорост.
  6. Ако загубите контрол над предните колела на автомобила, трябва да намалите скоростта като постепенно освободите педала на газта. При нужда може да се натисне спирачката – леко и плавно, за да не се блокират колелата!
  7. Ако загубите сцеплението на задните колела:
  • При автомобили с предно предаване увеличете скоростта, за да възвърнете равновесието.
  • При автомобили със задно предаване, отместете крака от педала на газта бавно и постепенно, докато възвърнете сцеплението. В никакъв случай не натискайте спирачката, тъй като ще увеличи дисбаланса!

Екипът на СТС Инженеринг ви желае леко и безопасно шофиране!

 

Сподели

Подобни статии